Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

måndag 25 mars 2013

Baucher bett


Det verkar finnas en hel det förvirring (och okunskap) när det gäller Baucher bett....

Bettet ser ut (sitter på tränset) som nedan. Bettet kan även vara odelat eller tredelat. Det händer att ryttare spänner de korta skänklarna neråt (och fäster tyglarna i de små ringarna) - detta är dock fel - det är sidostyckena som skall spännas i de små ringarna (som på bilden nedan).

 

Många tror att bettet

a) är SKARPT!

b) har STÅNGVERKAN!

c) ger ett TRYCK bakom nacken när man använder det

Alla dessa föreställningar är helt fel!

Baucherbettet är i alla väsentliga delar ett vanligt tränsbett! Det är därför inget skarpare än vanliga tränsbett, snarare tvärtom. Vitsen med de korta "skänklarna" ovanför bettringen är att de gör att bettet ligger rakare i hästens mun, det kan inte bli någon "nötknäppareffekt" som det kan bli med ett vanligt tvådelat tränsbett.

Att det skulle bli någon stångverkan stämmer inte heller. Först och främst för att det inte finns någon skänkel nedanför mundelen - det krävs för att det skall bli en hävstångseffekt. För det andra finns ingen kindkedja - även detta en förutsättning för att det skall bli en stångverkan.

Att det inte blir något tryck bakom nacken kan man enkelt kolla genom att lägga en hand under nackstycket och sedan ta i tyglarna....

Min erfarenhet är att väldigt många hästar fungerar bra på detta bett....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar